Bijna 3000 basisscholen starten met EU-schoolfruit

Normal ca52fffb50501215dc0a08c79c365474532b3caf
06-11-2020 | 08:30

 

Vanaf woensdag 11 november 2020 krijgen honderdduizenden leerlingen op 2810 basisscholen drie keer per week groente en fruit. Op de dagen woensdag, donderdag en vrijdag hoeven bijgevolg de ouders geen tussendoortje mee te geven aan hun kind. En dit gedurende een periode van 20 weken!

 

Een gezonde school presteert beter

De ‘gezonde tienuurtjes’ op school zijn niet te missen als moment om groente en fruit te eten. Leerlingen die gezond eten kunnen zich beter concentreren, presteren beter, zijn minder snel ziek, zitten lekkerder in hun vel en vertonen minder pestgedrag*. Dankzij een gevarieerd aanbod maken de kinderen kennis met diverse smaken en structuren. Soms zijn kinderen pas een nieuwe smaak gewend na 10 tot 15 keer proberen. Smaak is dus iets dat zich kan ontwikkelen. In de klas geven de kinderen aan elkaar het goede voorbeeld. Zien eten, doet eten!

 

Blijvend positief effect

Leerkrachten geven in evaluaties aan dat na afloop van het programma meer leerlingen groente en fruit mee naar school zijn gaan nemen en dat het programma een blijvend effect heeft op de groente- en fruitconsumptie van leerlingen. Ook geven leerkrachten aan dat de leerlingen meer soorten groente en fruit kennen en dat ze meer weten over het belang van gezonde voeding. (Bron: https://www.euschoolfruit.nl/nl/schoolfruit/Over-EU-Schoolfruit.htm)

 

Het hele schooljaar lang schoolfruit via sponsoracties

Meer dan de helft van alle basisscholen in Nederland heeft al minstens 1 keer meegedaan aan het EU-schoolfruit programma, een programma dat gedurende 20 weken gratis schoolfruit mogelijk maakt. Omdat de deelnemende basisscholen zo positief zijn over dit programma is er een behoefte ontstaan om de periode van 20 weken te verlengen naar in totaal 40 weken zodat de kinderen gedurende het hele schooljaar 3 porties ontvangen. Op verzoek van heel wat scholen is het Fruitvriendjes programma ontstaan. Omdat niet alle scholen de middelen hebben om de groente en fruit gedurende deze aanvullende 20 weken te financieren, bestaat het Fruitvriendjes programma uit sponsoracties waarmee gelden worden ingezameld voor de fruitpot van de school. De sponsoracties worden bovendien opgehangen aan (maatschappelijke) thema’s zoals bewegen, duurzaamheid, eenzaamheid, etc. Het mooie is dus dat met deze acties op en rond de scholen niet alleen gelden worden ingezameld maar dat ook de acties kinderen stimuleren te bewegen, na te denken over afval en vooral plezier te hebben!

 

Bedankje voor de inzet

Het belang van het toegankelijk maken van gezonde voeding voor alle kinderen op de basisscholen is ook de drijfveer bij Fruitvriendjes. We weten dat van de deelnemende scholen een extra inspanning gevraagd wordt om de sponsoracties te organiseren. We vinden het dan ook fantastisch dat de deelnemende scholen een goede gezondheid van de kinderen stimuleren. Omdat wij de inzet van de scholen en de prettige samenwerking waarderen, hebben deze scholen een mooie fruitschaal ontvangen met heerlijke Galia meloenen en een meloensnijder.

 

Bron: De Gezonde Basisschool van de toekomst.