Gelukkig zijn kun je leren

12-03-2021 | 10:00

Investeren in het aanleren van geluk in de jonge levensjaren is een noodzaak

De basisscholen die elke week hun kinderen voorzien van schoolfruit dragen bij aan een gezonde leefstijl van de kinderen. Maar er is meer dat een school kan doen om het welzijn van de kinderen en het schoolteam te bevorderen. Waarom is het belangrijk dat basisscholen een rol spelen in het bevorderen van het geluksgevoel? Geluk is een actueel thema en vormt een maatschappelijke uitdaging. Uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC in oktober 2020 blijkt immers dat veel kinderen kampen met angst, stress en depressie als gevolg van corona.

 

Gelukkig zijn kun je leren

Persoonlijk geluk is voor 50% genetisch bepaald, voor 10% afhankelijk van onze omgeving en de resterende 40% van ons geluk is maakbaar. Geluk kun je dus voor 40% trainen! De school kan hier een grote rol in spelen. Kinderen kunnen dagelijks uitgedaagd worden om met elkaar te leren waar ze gelukkig van worden. Een middel om het geluksgevoel te bevorderen zijn gelukstips. Gelukstips kunnen het geluk gunstig en met blijvend effect beïnvloeden omdat deze tips mensen op weg zetten tot reflectie en actie. Ga samen met de kinderen aan de slag met deze 6 gelukstips.

 

Hoe kun je geluk trainen?

  1. Stilstaan bij geluk. We moeten ons meer bewust worden van de kleine dingen. We moeten leren anders naar het leven te kijken. Zet vaker je geluksbril op en train jezelf gelukkig.
  2. Acties ondernemen die jouw geluk en dat van anderen versterken. In elk mens zit de fundamentele drijfveer om gelukkig te zijn en bij te dragen tot het geluk van anderen. Het gaat niet alleen om jezelf maar ook om je medemens.

 

Internationale dag van het geluk

Op 20 maart vindt ieder jaar de internationale dag van het geluk plaats. In de aanloop van deze dag hebben we op onze sociale media elke dag een gelukstip gedeeld. Met deze tips kunnen zowel leerkrachten als ouders aan de slag om het geluk van de kinderen op jouw school te bevorderen.Gelukstips zijn als het ware duwtjes in de rug voor meer geluk. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus ook geluk!

 

Zien lachen doet lachen

Maak er een feest van met het gloednieuwe spel The Happy Game. The Happy Game is hét bordspel bij uitstek voor thuis of in de klas om weerbaarheid te trainen. Door middel van grappige leerzame vragen en opdrachten worden de spelers uitgedaagd om met elkaar te leren waar je gelukkig van wordt. Dus… in dit spel zijn geen verliezers!

 

Thema geluksvogels in de klas

Wil je met lesmateriaal aan de slag of ideëen uitwisselen? Sluit je aan bij de gesloten Facebookgroep waar je samen met 5.800 leerkrachten in gesprek kunt gaan.