De Leeuwenburch gaat voor 4 jaar gezond

30-04-2021 | 10:46

Archipelschool de Leeuwenburch in Middelburg kiest voor 4 jaar gezond! Directrice Oriana Pattinama is ontzettend trots op de rol van de school in het aanbieden van verse groente en fruit aan alle 132 kinderen op de basisschool gedurende het hele schooljaar. In het 4-jarenplan behoort ook tot de doelen: kennis over gezonde voeding en kooklessen tijdens de talentlessen.

Via deze totaalaanpak beoogt de school gezonde kinderen die zich lekker in hun vel voelen. Dit vindt de school belangrijk want het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om fruit en groente te eten.

Wie betaalt de schoolfruitrekening?

Met een duidelijk voedingsbeleid en een helder financieel plan wil de school het verschil maken. De Leeuwenburch biedt het hele jaar schoolfruit aan op woensdag, donderdag en vrijdag. De financiering van het schooljaar 2020-2021 gebeurt in samenwerking met volgende partners:

  • EU-Schoolfruit Programma: 57%
  • Fruitvriendjes Inzamelacties: 26%
  • Gemeente Zwerfafvalinzameling: 12%
  • Sponsoren: 5%

Met deze middelen is de schoolfruitrekening 100% voldaan.

Draagvlak

We vroegen aan de directrice hoe zij het schoolteam, de ouders en de kinderen actief betrekt. “Als schoolhoofd heb je een voorbeeldfunctie. Dat gaat verder dan zoeken naar financiële partners. Ik doe actief mee en stimuleer anderen om initiatieven te organiseren. Ik heb zeer veel waardering voor mijn team en de ouders. Enthousiasme werkt aanstekelijk en dat laat zich zien in betrokken mensen van binnen en buiten de school die elkaar helpen. Met als gevolg erg leuke activiteiten en altijd een gezellige sfeer.”

Inzamelactie Lente Appelverkoop

In de laatste week van maart organiseerde Archipelschool de Leeuwenburch in de aanloop van het lentefeest een Appelverkoop. Dit resulteerde in 664 euro netto opbrengsten. Op 1 week tijd hebben de kinderen maar liefst 293 zakken appels verkocht met behulp van een intekenlijst en een QR-code die verwees naar het Fruitvriendjes betaalplatform zodat er veilig en contactloos kon worden betaald. Tijdens het lentefeest konden de donateurs de zakken appels ophalen en vond de prijsuitreiking plaats van de gouden leeuwen voor de beste appelverkopers uit de onder, midden en bovenbouw. Het werd letterlijk en figuurlijk een kleurrijke dag want iedere groep ging bloemetjes planten bij het Tiny Forest en een enorme stoepkrijt-tekening op het plein inkleuren. De werkgroepleden Sandra Romeijn, Assia Azdoufal en Hatidza Sabanovic hebben de actie dit jaar voor het eerst op poten gezet. Dit hebben zij fantastisch gedaan.

Laat je hier inspireren door de activiteiten van de Leeuwenburch of bekijk hier de campagnes van andere basisscholen die gebruik maken van het Fruitvriendjes platform om gelden in te zamelen ten behoeve van de fruitpot voor de school.

Ook een inzamelactie organiseren?

Dat kan! Start dit schooljaar nog met een inzamelactie die past bij uw school. Denk aan een flesseninzameling, een verkoop van appels, bloembollen, tweedehandsboeken of laat de kinderen ansichtkaarten maken en/of inkleuren. Uw school verzamelt veilig en contactloos via het Fruitvriendjes platform de gelden die de kinderen en hun ouders/verzorgers (digitaal of contant) ophalen. Vraag per e-mail via info@fruitvriendjes.nl een persoonlijke donatielink aan voor uw school. Wel zo makkelijk.

Rond het schooljaar af met gezonde tienuurtjes

Speciaal voor de laatste weken van dit schooljaar bieden we een zomeractie aan. Met de zomeractie maakt u gezonde tienuurtjes op uw school bereikbaar voor alle kinderen. Voor € 5,50 per kind krijgt u vanaf juni 2021:

  1. Drie porties schoolfruit per leerling per week gedurende 5 weken
  2. Een ouderpeiling en rapportage op maat van uw school
  3. Optioneel een beweegactiviteit naar keuze

Lees hier meer over de zomeractie.